sunnuntai 1. elokuuta 2010

Peter Franzén: Tumman veden päällä


Tammi, 2010.

Perhehelvettiä on vaikea kuvailla vailla katkeruutta. Niin Franzén kuitenkin tekee pitkälti omaelämänkerrallisessa esikoiskirjassaan Tumman veden päällä.

Päähenkilö Pete on pieni poika joka on kuvattu todenmukaisesti kiintymyksen-, häpeän- ja vihantunteineen. Aina välillä lukija muistaa: ai niin! tuollaista oli olla lapsi. Myös ympäröivän maailman kuvaus on ihastuttavan onnistunutta niin lapsen näkökulman osalta kuin kuvauksena elämästä pohjoisessa, sekä ajankuvauksena (...muistatko vielä sunnuntai-iltapäivän mustavalkoiset Tarzan-leffat, joiden aikana ulkona alkoi jo pimetä?) .

Petellä on ympärillään lämpimiä ihmisiä: mummo ja pappa, äiti ja pikkusisko Suvi. Myös uusia sukulaisia astuu kuvaan mukaan. Kaikkia käänteitä ja taustoja ei kerrota suoraan, vaan maailma esittäytyy lukijalle hieman kaoottisena ja selittämättömänä, paikoin lähes maagisena, kuten pienelle lapselle.

Peten perhe on onnellinen, mutta vähitellen asiat kotona alkavat liukua tilanteeseen jossa niiden ei pitäisi olla. Isä ja äiti riitelevät öisin, välillä isä makaa sohvalla ja välillä joudutaan lähtemään yöllä mummolaan. Tilanne kulminoituu rujosti ja Peten on pakko nähdä isänsä uusin silmin.

Vaikka Peten perhe ajautuu kuiluun, on kirjassa hämmentävää ilkeiden aikuisten vähyys. Lapsuuskuvauksissa on tavallisesti helppo vääntää lukijasta sympatioita, kun viranomaiset, terveydenhoitajat ja opettajat ovat tylyjä ja ymmärtämättömiä. Peteä ympäröivät leppoisat, vaikkakaan ei täydelliset, aikuishahmot, joka on varmasti lapselle jonkinlainen selviämisen tae kun kotiolot ovat kurjat.

Jos joku (muukin kuin minä) ilkeä kyynikko epäilee, että tämä kirja on näyttelijän tapa hankkia lisätuloja rahastaen lapsuutensa kovilla kokemuksilla, hän(kin) erehtyy. Kirja on kirjoitettu taitavasti ja kauniisti. Se ei saarnaa, valita, eikä sorru halpoihin ratkaisuihin.

Vaikka teemana on lapsuuden loppu, on tarinan kantavana voimana toivo, positiivisuus ja rakkaus. Pientä Peteä jäi ikävä!

7 kommenttia:

  1. Luin tämän kesäkuussa ja aika samoilla mietteillä mennään. Alkuun minäkin hieman epäilin Franzénin kykyä kirjoittaa, mutta mies on täysin valmis kirjailija! Ihmettelen, jos tämä ei nouse esiin vuoden parhaita kirjoja valittaessa.

    VastaaPoista
  2. Oho! Yllättäviä mielipiteitä :-)

    En ole vielä lukenut tätä, mutta ilmeisen avoimin mielin on syytä lähteä liikkeelle.

    VastaaPoista
  3. Kommenttisi oli erittäin painava puoltoääni tälle kirjalle! Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Minäkin yllätyin iloisesti tästä kirjasta. Tummista sävyistä huolimatta kirja on valoisa ja optimistinen. Onneksi tällä lapsella on paljon turvallisia aikuisia lähellä. Odotan mielenkiinnolla Franzenin seuraavaa kirjaa.

    VastaaPoista
  5. Tämä on todella hyvä kirja ja Franzén selvästi oikea sekä valmis kirjailija. Jotenkin silti jännittää, että miten sujuu tulevaisuudessa kirjoitus muista aiheista. Toivottavasti yhtä hyvin!

    VastaaPoista
  6. Samantyylisiä mielipiteitä tuntuu olevan (paitsi Turun Sanomien toimittajan erikoislaatuinen arvostelu). Karoliina, tuo on aivan totta: itse kokemastaan on helpompi kirjoittaa ja lapsuus aihe joka herättää vahvoja tunteita niin kirjailijassa kuin lukijassa. Seuraava aihe voi olla vaikeampi keksiä.

    VastaaPoista
  7. Ensimmäistä kertaa täällä ja ehdottomasti tulen uudestaankin;)

    En ole vielä lukenut tätä, mutta mm lumiomenan hyvän arvostelun myötä on ehdottomasti "luettavat"-listallani!

    VastaaPoista