tiistai 8. helmikuuta 2011

Mario Vargas Llosa: Tuhma tyttö


Tartuin minulle tuntemattoman perulaisen nobelvoittajan kirjaan ilman mitään ennakkokuvaa. Riski ei ollut suuri, sillä yleensä Nobel-palkitut kirjat ovat takuuvarmaa luettavaa siinä kuin Finlandia-palkitut takuutankeaa. ;-)

Päähenkilö Ricardo on perulainen nuori mies, jonka elämän punaiseksi langaksi muodostuu "tuhma tyttö". Tämä sievä, hentoinen ja julma kiipijä ilmestyy Ricardon elämään eri nimillä aina kun se hänelle sopii ja taas kun on aika ottaa askel eteenpäin sosiaalisella asteikolla, katoaa, jättäen Ricardon rakkaustarinan ja toiveittensa raunioille.

Milloin tuhma tyttö on kuubalainen sissi, milloin englantilainen hienostorouva, milloin japanilaisen rikollisen rakastajatar. Sympatiat voisivat olla vauhdikkaan seikkailijattaren puolella, mutta hänestä on tehty jotenkin hienovaraisesti luotaantyöntävä hahmo. Tuhman tytön olemuksessa ja esimerkiksi seksitavoissa on jotain omituisen tunteetonta, lähes epäinhimillistä, joka tuo mieleen Eedenistä itään -kirjan Cathyn.

Ricardo on niin tietoinen onnettomasta tohvelisankarin roolistaan ottaen sen lähes huumorilla, että kirja ei vello traagisuudessa. Mutta

---- huom! nyt seuraa loppua koskevia spoilereita, joita ilman en voi ruotia mielipidettäni kirjasta ----

olin lievästi pettynyt loppuun, vaikka se sinänsä tyylikäs olikin. Olisin mielummin suonut tuhman tytön ratsastavan auringonlaskuun ja uusia valloituksia kohden, mutta kirjailija on päättänyt antaa hänelle mitä sen mitä tuhmat tytöt ilmeisesti hänen mielestään ansaitsevatkin.

Sosiaalisten tikkaiden kiipimisestä ja aina vain lisää vaatimisesta ei seuraa onnea eikä mitään hyvää. Kauneus rapistuu aikanaan ja silloin lasketaan, kuka oikeasti elämässä jotain merkitsee. Sinänsä ehkä tosi ja tärkeä sanoma, mutta kirjailija tuo sen esille varsin osoittelevasti. Tuhma tyttö menettää kauneutensa jopa raadollisemmin kuin Emile Zolan Nana, hänet nimittäin murskataan henkisesti ja aivan konkreettisesti silvotaan fyysisesti kaikista naisellisuuden merkeistä, jotka ovat olleet hänen ainoat pelimerkkinsä elämässä.

Jokin etova sivujuonne siis tarinassa oli, mutta ehkäpä tuhma tyttö sittenkin eli haluamansa kaltaisen elämän ja sai sen viime päiviksi palata luotettavan rakastettunsa syliin. Pidin kuitenkin kirjasta ja sen keveästä, letkeästä kerronnasta jolle 60- ja 70-luvun ilmiöt ja elämäntyyli loivat värikästä ympäristöä.

6 kommenttia:

  1. Että sun pitikin kirjoittaa tuo loppuratkaisu noin! Nyt jäi kovasti kiinnostamaan! Etenkin kun vertasit vielä Zolan Nanaan...

    VastaaPoista
  2. Tämän aion lukea, kun vain käsiini saan, sillä tämä tulee osaksi NÖF-haastettani ;) Onkohan tämä kirjailijalta nyt sitten se teos, jolla kannattaisi aloittaa? En ole lukenut mitään kirjailijalta.

    VastaaPoista
  3. Joo, tyylikkäiden rakkaustarinoiden loppu on aina tietty surullinen, mutta tässä jätti kuitenkin hyvän fiiliksen.

    Nobelista-Öh-Finlandiaan-haaste kuulostaa mielenkiintoiselta. :-)

    En tunne Vargas Llosan muuta tuotantoa, Vihreä talo taisi ilmestyä suomennettuna viime vuonna, mutta varmasti tämä ainakin on lukemisen arvoinen.

    Jäin kovasti miettimään arviossani Ricardon ja tuhman tytön suhdetta, mutta kirjassa on paljon poliittista ja yhteiskunnallista kuohuntaa ja ajan henkeä niin Lontoon hippiliikkeestä kuin Perun poliittisesta tilanteesta.

    Minua ansioikkaammat arvostelut HS:ssä http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Pysyv%C3%A4n+intohimon+pakeneva+kohde/HS20100428SI1KU02uxs ja Turun sanomissa http://www.ts.fi/online/kulttuuri/arviot/kirjat/138264.html

    VastaaPoista
  4. Mä luin tästä noin ekat 30 sivua ENNEN kuin kirjailijan nobelista oli mitään tietoa ja jätin sitten kesken kun en jaksanut kuitenkaan innostua. Kun nobelvalinta tuli, niin vähän kadutti... Mutta ensivaikutelma kirjasta ei lainkaan iskenyt minuun. Viime aikoina olen huomannut, että vaadin yhä ennemmän tarinoiden aluilta, minut pitää saada heti motivoitua lukemaan koko kirja! Nobel-palkinto olisi voinut olla hyvä motivaattori ;) tai sitten tämä arvostelu...

    VastaaPoista
  5. No ois pitäny arvata. Kaiken kirkon kirouksen uhallakin: Ei uskois Tuhman tytön perusteella, että kirjailija on nobelisti.

    jukka s.

    ps. lisää löytyy 7.3. kommentissa...
    pps. aion kuitenkin ryhtyä blogisi lukijaksi.

    VastaaPoista
  6. jukka s. tervetuloa! ei vastaväitteiden kilttejä tarvitse olla ;-)

    VastaaPoista