keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina


Kirja johon eläytymällä saa kehiteltyä varsinaisen pakokauhun.

Ja mukana spoileri.

Päähenkilöt ovat oppilaita idyllisessä sisäoppilaitoksessa Englannin maaseudulla. Lapsia kehotetaan varjelemaan itseään ja pitämään kehonsa vapaana tupakoinnista ja muusta sitä saastuttavasta. Oudot rutiinit ja sattumukset saavat lapsilta erikoisia selityksiä. Aikuisempina, epävarmaa kohtaloaan odottaessaan maailmanselitykset muuttuvat vielä erikoisemmiksi, kuin Kärpästen herran lasten.

Kohtalo on tietysti kammottava ja luonnoton. Hirveintä on, miksi sitä vastaan ei kapinoida. Lähdetä, paeta, taistella. Tämä on kirjan ydinkysymys. Näen kysymyksen allegorisena. Samalla lailla kun päähenkilöt ja heidän kaltaisensa antoivat elämänsä mitä konkreettisemmin muiden käyttöön (kuolemaan asti johtavilla elinsiirroilla), annamme me aikamme ja tavallaan myös elämämme tarkoituksen työelämän ja kapitalismin käyttöön.

Kiitos ja anteeksi. Olen kesälomalla ja oikeasti pikkuporvarillinen. Mutta kirja on hyvä, joskin surullinen. Ja Ishiguro on hyvä tähän mennessä kolmen kirjan perusteella. Pitkän päivän iltaa en ole vielä lukenut, se on varmasti seuraavana jonossa.

5 kommenttia:

 1. Voi mikä sattuma: katsoimme tämän juuri äsken elokuvana! Pidin kovasti ja heräsi halu lukea kirja.

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä ihana ja kamala kirja! Ishiguroista mun lempparini, vaikka toki muutkin lukemani ovat olleet hyviä! Ja olen samaa mieltä, kauheinta kirjassa on se alistuneisuus. Kukaan ei edes yritä muuttaa asioita.

  VastaaPoista
 3. Minä lakosin tämän kanssa ihan tyystin. Jotenkin tämä vaan osui johonkin hermoon, muistan että olin kuin puulla päähän lyöty tämän luettuani, täysin ihastuksissani.

  Elokuvaan sitten vähän petyin, en tiedä oliko syy se, ettei se pystynyt enää yllättämään samoin kuin kirja. Kaunis se kyllä oli, mutta jäi sisällöltään paljon ohuemmaksi.

  VastaaPoista
 4. Minäkin katoin leffan tänään! Toista kertaa itse asiassa, ja kyllähän se vielä itketti. Mukaan pääsi paremmin luettuani kirjan, joten suosittelen ehdottomasti katsastamaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä, pitää testata myös leffa.

  VastaaPoista