keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Liza Marklund: Ajojahti


Otava, 2013

Ajojahti on Liza Marklundin kelvollinen uusi Annika Bengtzon -dekkari. Luen näitä velvollisuudentuntoisesti, koska Marklund oli se joka tutustutti minut ensimmäisenä ruotsalaisten dekkareiden sekä naisdekkareiden maailmaan ja sitä kautta yleisemminkin dekkareiden mielettömän monimuotoiseen ja monikansalliseen maailmaan. Dekkarithan ovat parasta nojatuolimatkailua!

Olen itse lukija, jolle miljöö ja ihmissuhteet ovat pääosassa ja itse rikos sivuosassa, eikä se mielellään saa olla kovin raaka. Marklundin uutuudessa se on sitä. Solsidan-sarjasta tutussa Saltiksessa kidutetaan lähes kuoliaaksi entinen huippupoliitikko ja hänen vaimonsa katoaa. Tapausta seuraavat Annika uutisreportterin ominaisuudessa sekä poliisi Nina Hoffman, joka figuroi aikaisemmin kirjassa Elinkautinen.

Kirjaa voisi luonnehtia syvällisellä laatuarviolla ”ihan ok”. Marklundin pari viimeistä, mm. Somaliaan sijoittuva Bengtzon-seikkailu oli ylivenynyt eikä pitänyt otettaan. Tämä on ihan perusnapakka dekkari. Kiinnostavinta on jälleen kerran Annikan yksityiselämä: uuden elämänkumppanin tytär, joka ikävöi äitiään ja näyttäisi vihaavan tulisesti Annikaa sekä entinen mies Thomas, jonka freesin ja komean ulkomuodon takana alkaa kasvaa katkera, pahantahtoinen ja alhainen hirviö. 

Annikan yksityiselämän jännitteissä pyöritään kuitenkin aina liian vähän minun makuuni. Josta syystä pitääkin aina lukea se seuraava kirja.   

1 kommentti: