torstai 1. lokakuuta 2009

Kirjasyndroomat

Puolet suvustani ovat lääkäreitä ja sen muut jäsenet kroonisesti luulosairaita. Ehkä siksi olen kehittänyt jopa suurimpaan intohimoonikin liittyen muutaman keskivakavan oireen. Tunnistatko sinä ne?

Loppuvan kirjan syndrooma
Kun olen päässyt kirjan imuun, vilkaisen aina välillä tyytyväisenä mikä paksu ja tiivis nippu lukemattomia sivuja on jäljellä. Puristelen sivunippua ja totean että se ei kutistu edes voimaa käyttäen. Puolessavälin tiiliskiveä menee vielä hyvin. Sitten alan vähitellen huolestua. Enää yksi kolmasosa jäljellä. Se on kamalaa; kohta joudun luopumaan kirjan maailmasta ja sukeltamaan takaisin omaani ja etsimään uuden kirjan, ja kestää aikaa ennen kuin siihen vuorostaan uppoaa. Yritän hidastella. Luen joka sanan ja lauseen, en vain lennätä katsettani ahnaasti riveillä. Viimeiset 40 sivua säästän, kunnes kukaan ei häiritse minua ja on saanut ukaasin ollakaan häiritsemättä. Korkkaan viinipullon. Avaan keksipaketin. Kaikkien sohvatyynyjen on oltava täydellisesti. Valon sopivan himmeä. Sitten avaan hiirenkorvan kohdalta. Ja silti, loppu on aina niin valju, ja tyhjä, ja kesken jäävä.

Between the books -syndrooma
Vähemmän eksistentiaalinen ahdistustila. Ilmenee levottomuutena, kirjahyllyn edessä kävelemisenä, kirjojen ulos ottamisena ja takaisin laittamisena. Anttilan kuvaston lukemisena ruokaillessa. Televisio-ohjelmien katseluna! Miehen kanssa keskusteluna ruuan hinnasta, Champions Leaguesta ja Italian politiikasta. Edellinen kirja on loppunut ja erityisesti jos se oli hyvä, seuraavaa on hankala kelpuuttaa. Jos loppunut kirja oli ruotsalainen dekkari, ongelmaa voi siirtää lukemalla jatko-osia ja kirjailijan kollegoiden sepustuksia. Ellei sitten kyseessä ollut Stig Larsson, jolloin täytyy tyytyä toivomaan että haamukirjailija jatkaisi mielettömän ihanan Lisbetin seikkailuja.

3 kommenttia:

 1. Hei Kirjapeto,
  Kiitos hauskasta blogistasi. Sain heti himon lukea tuon Munron Kerjäläistytön.
  Minitsemistasi syndroomista tuo "between the books" on minulle hyvinkin tuttu. Kirjahyllyni edessä oleva mattoni onkin tästä johtuen kulunut polulle. Syndroomaa lievitän ostamalla, tilaisuuden tullen, useita kirjoja. Näin on useimmiten hyllyssäni metri lukemattomia opuksia.
  Tulen tiiviisti seuraamaan blogiasi.
  Hyvää lukusyksyä!
  Ikilukija

  VastaaPoista
 2. Heippa!

  Ehdottomasti tunnistan molemmat tilat. Loppuvan kirjan syndroomassa en ehkä korkkaa viinipulloa tai avaa keksipakettia, mutta muuten tuntemukset ja oireet ovat samat, loppua myöten.

  Between the books -tilassa näpelöin ja haistelen (!!!) kirjoja samalla kun yritän päättää, mitä lukisin seuraavaksi. Kannan kotiin vain pääosin itseäni kiinnostavia kirjoja, mutta silti vaivun hyvin usein between the books -tilaan, jossa en osaa päättää minkä kirjan aloittaisin seuraavaksi. Ja juuri niin, jos edellinen kirja on ollut erityisen hyvä, valinnan vaikeus korostuu. Olo on aika tyhjä ja tuntuu, ettei uusi tarina voi sitä lievittää.

  VastaaPoista
 3. :-D Kun saan työn alla olevan Tuulen varjossa loppuun, täytyy ehdottomasti kokeilla josko tuo haisteleminen auttaisi valinnassa..

  VastaaPoista