perjantai 23. heinäkuuta 2010

Leimattua naisen lihaa / Italian TV


Törmäsin L'espresso-lehdessä kirjoitukseen Lorella Zanardon dokumentista Il Corpo delle Donne (naisten kehot), joka on julkaistu kesällä netissä - räjäyttäen keskustelun ja hätähuudon naisten esittämisestä Italian TV:ssä.

Kävin katsomassa dokumentin, joka on kuvastoltaan pöyristyttävää ja analyysiltään kiihkoilemattoman viiltävää, suorastaan melankolista. Dokumentti koostuu pätkistä eri prime time -ohjelmia ja niiden esittämiä vähäpukeisia, leikeltyjä, toisiaan vastaan usutettuja naisia ja heitä halvalla pistäviä miehiä.

Italia on tunnettu sirkusmaisesta ja seksistisestä visuaalisesta kuvastostaan. TV:ssä esitettyjen naisten nöyryyttämisessä ei enää kuitenkaan ole kyse estetiikasta. Miten tällainen jokapäiväinen aivopesu vaikuttaa pieniin tyttöihin ja poikiin? Ja miten tähän on tultu maassa, jossa 70-luvulla oli vahva feministinen liike ja tänään älykkäitä ja asiallisia naisia huippututkijoina ja liike-elämässä?

Dokumentin sisällöstä kertoo jotain se, että lopun pätkä sai minut itkemään. Siinä on koukuista ripustettu ilmakuivattuja kinkkuja, joiden joukkoon ripustetaan katosta roikkumaan tyttö takapuolen paljastavat stringit yllään. Tytön kikattaessa hämmentyneenä ja sätkiessä avuttomana ilmassa, leimaa lihakaupan myyjä hänen pakaransa samanlaisella leimalla kuin kinkut.

Jotenkin tyttölapsen äitinä tuo kuva oli äärimmäisen surullinen.

Tämä todella laadukas dokumentti löytyy englanniksi teksitettynä: http://www.ilcorpodelledonne.net/?page_id=91

Oheisesta linkistä löytyy englanniksi mielettömän hyvä kirjoitus dokumentista, Italian telkkarista ja yhteiskunnan ilmapiiristä:

Ks. myös helmikuiset kommenttini mm. mainoksista Italian TV:ssä:

7 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen ja valitettavasti ajankohtainen teksti. Minulla on omakohtainen ei-televisionkatsomiskokemus Italiasta, jossa mieheni oli töissä kaksi vuotta jokunen aika sitten. Emme hankkineet siellä televisiota, mutta luin innolla naistenlehtiä ja niissä välittyi sama kuva; Vaikka nainen saa/hänen pitää olla aktiivinen toimija, on naisen oltava ulkoisesti jotain, mikä tuntuu kaukaiselta tällaisen suomalaisen hivenen naistutkimustakin opiskelleen mielessä.

  Oli mukava löytää blogisi - jään heti lukijaksi.

  VastaaPoista
 2. Hei Lumiomena! Ja tervetuloa lukijaksi, myös minä löysin blogisi ja tykästyin siihen heti. :-) Tuo mitä sanot on niin totta, ja sen huomaa siitä miten italialaiset miespuoliset tuttavat saattavat kommentoida naisten ulkonäköä todella julmasti selän takana. Vaikka itse näyttäisi miltä... Naisen ulkonäkö (jolle ei itse voi mitään) on vapaata riistaa, ja sen kautta arvotetaan pitkälti koko ihminen.

  VastaaPoista
 3. Käsittämätöntä, että naiset vapaaehtoisesti suostuvat moiseen! Italiassa tuo naisten mollaaminen on julkista ja törkeätä. Meillä sitä myöskin esiintyy, vaikkakin hienovaraisempana ja peittelevämpänä. Olen aina ihmetellyt kaikenkarvaisia surullisia tapauksia: katakärkkäisiä, rakelliekkejä ja tuksutukiaisia, joista meillä tehdään suuriakin julkkiksia. Ilmiö poistuisi, jos vanhemmat ymmärtäisivät kasvattaa tyttäristään ja pojistaan toisiaan arvostavia ihmisiä. Valitettavasti monissa perheissä vielä rehoittaa käsitys siitä, että mies käy töissä ja kavereiden kanssa kaljalla ja nainen alistuu ja hoitaa kaiken muun.
  Sanoi Leena

  VastaaPoista
 4. Minäkin muistan taannoisella Italian-vierailullani, kun avasin hotellihuoneessa TV:n ja kanavalla pyöri joku Onnenpyörää muistuttava visailu, jota juonsi pukumies ja jossa "kirjaintaulun" edessä keikaroi silikoneilla kyllästetty bikini-blondi. Luulin, että kyseessä oli vitsi tai parodia, mutta ilmeisesti ei...

  Mielenkiintoinen kirjoitus, taidan tutustua myös tuohon dokumenttiin.

  VastaaPoista
 5. Huu.. Katsoin tuon linkin takaa löytyvän dokumentin ja se pieni femisnisti minussa nosti kovasti päätään. Hullua. Todella hullua. Mitenköhän sitä suhtautuisi, jos Suomen televisiossa alkaisi näkyä vastaavaa?

  VastaaPoista
 6. Tästä kirjoituksesta on jo hetkinen, mutta ajattelinpa silti kommentoida. Italian tilanne on aivan järkyttävä.

  Mutta miten siitä voi päästä yli, kun nuoret tytöt kuvittelevat olevansa jotakin hienoa, kun pääsevät miljoonien ihmisten pällisteltäviksi - riippumaan ilmakinkkuna. Miten tyhmä täytyykään ihmisen olla, että kuvittelee olevan siinä jotakin ihailtavaa?

  Kaikenkaikkiaan hyvin surullista.

  VastaaPoista
 7. Ilmakinkku-pätkä on kokonaisuudessaan Mediasetin sivuilla (=Berlusoni, yllättävää) ja on vielä dokumentissakin esiintyvää pätkää oudompi.

  http://www.video.mediaset.it/video/scherziaparte/scherzi/220747/nina-moric-la-prosciutta.html

  VastaaPoista