tiistai 6. heinäkuuta 2010

Italian Finlandia
Premio Strega on Italiassa arvostettu kirjapalkinto, jonka vuoden 2010 pysti jaettiin 1.7.

Voittaja Antonio Pennacchi nappasi palkinnon täpärästi kirjallaan Canale Mussolini. Äänestyksessä lähes yhtä vahvoilla oli Cinzia Avallone teokselaan Acciaio.

Pennacchi on 60-vuotias, jo tunnettu kirjailija kun Avallone taas 26-vuotias ja esikoiskirjailija. En usko, että kumpaakaan tullaan suomentamaan, kuten vuoden 2008 voittaja Paolo Giordanon Alkulukujen yksinäisyys -kirjaa (WSOYn Aikakautemme Kertojia -sarjassa), niin kulttuurisidonnaisia kärkikaksikon kirjat ovat.

Pennacchi kirjoittaa kiehtovan sukusaagan fasismin ajasta ja Avallone Sieppariin ruispellossa verratun tarinan surkean pikkukaupungin näköalattomasta nuorisosta, jonka elämässä tiivistyvät kaikki nyky-Italian ongelmat.

En seuraa pahemmin kirjapalkintoja Suomessa, mutta täällä käyty keskustelu kuulostaa kovin samanlaiselta kuin Finlandia-palkinnon tiimoilta käyty kotimaassa. Suurten kustantamojen kirjat ovat vuosi toisensa jälkeen vahvoilla ja pienten talojen helmet jäävät jalkoihin. Voittajan ja hopealle jääneen kirjat ovat kustantaneet Mondadori ja Rizzoli, jotka ovat Italian suurimmat kirjatalot.

Mondadori-kustantamo on pääministeri Berlusconin omistuksessa. Mitäköhän kirjoja hän mahtaa lukea? :-)

Kuvassa näköala Recanatin keskiaikaisesta kaupungista Marchessa, jossa italialaisen runouden kuuluisuus Leopardi eli ja työskenteli 1800-luvulla.

1 kommentti: