perjantai 5. helmikuuta 2010

Jeeves laittaa jiiriin & Bertie vikisee


P.G. Wodehouse: Kiitos, Jeeves. Teos, 2009.

Lomalukemistosta paljastui helmi, joka sai minut janoamaan myös kyseisen TV-sarjan katsomista. En ole koskaan nähnyt ohjelmia, mutta luonnollisesti tiedän kuka ja millainen Jeeves on: nimi on laajentunut hienostuneen miespalvelijan yleisnimitykseksi.

Kiitos, Jeeves oli mainio avaus Jeeves-tarinoiden sarjalle ja luen seuraavatkin heti kun vain ilmestyvät. Tämä oli juuri sitä mitä kaipasin Hertta Müllerin jälkeen: kevyt, nokkela, hauska ja nautittavasti kirjoitettu. Suomentaja Kaisa Sivenius on tehnyt loistotyön kielen koukeroiden ja lukuisten sanontojen kääntämisessä, huomaa että hän on nauttinut toimeksiannosta! Tarinat olisi tosin kiva lukea myös englanniksi, erityisesti Jeevesin niukan nasevat ja aina niin kohteliaat heitot.

Kirjassa seikkailee siis päähenkilönä Bertram Wooster, hieman hömelö mutta kultainen nuori herrasmies, joka on aina valmis hauskanpitoon ja taipuvainen hommaamaan itsensä liriin. Tosin syynä tähän ovat usein despoottiset tädit, kauniit tyttölapset tai lemmenongelmaiset kouluaikaiset ystävät. Bertien sivistynyt ja työlleen omistautunut miespalvelija Jeeves on onneksi valmis pelastamaan työnantajansa pulasta, vaikkakin Bertramia yleensä hieman höykytetään prosessissa...

Kiitän vänkää kieliasua ja suosittelen hyvän mielen lähteeksi! Plussana vielä kirjan raikkaasti retroileva ulkonäkö ja pintamateriaali.

1 kommentti:

  1. Jeh, itsellä juuri luennassa - mainiota tekstiä. Kai huomasit että Teos on julkaisemassa jatkoa syyskuussa.

    http://www.teos.fi/fi/kirjat/index.php?sub=2&id=322


    -Artsi

    VastaaPoista