sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Sophia Kinsella: Kevytkenkäinen kummitus


WSOY, 2010.

Tämä tyttö osaa. Epäilin josko Kinsella on pystynyt keksimään kultamunaa uudestaan Himoshoppaaja-sarjan jälkeen, mutta kyllä näin vain on.

Lara on nuori nainen jonka flegu poikaystävä on jättänyt, liikekumppani naruttanut ja jonka täytyy valehdella vanhemmilleen non-stoppina em. asioista. Lisäksi koko perhe kärsii alemmuuskompleksista superrikkaan ja omahyväisen Bill-sedän rinnalla.

Samaan syssyyn 105-vuotias tuntematon isotäti Sadie kuolee ja Lara joutuu raahautumaan hänen hautajaisiinsa. Käy ilmi, että Sadiella on vielä keskeneräisiä asioita maan päällä ja Lara joutuu hänen edustajakseen. 23-vuotiaan charleston-tytön hahmossa esiintyvä nokkava ja häpeämätön kummitus saa Laran elämän sekaisin, ja sittenkin ehkä taas raiteilleen...

Me tiedämme mitä Lara kaipaa. 1) Komeaa ja hauskaa miestä 2) Urakehitystä 3) Perheen arvostusta 4) Kostoa. Mutta chick lit -viihde perustuneekin juuri ennalta-arvattavuudelle. Kinsella osaa pyörittää kuviota ja vaihdella tahtia suvannoilla, actionillä ja noloilla kömmähdyksillä.

Viihdyttää ja saa hyvälle tuulelle, naurattaa (runsaasti) ja itkettää (tunnustan).

Lajityyppinsä helmiä!

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä ihan huippu kirja, luin tämän joskus viime vuoden puolella englanniksi ja naureskelin täällä omassa huoneessani yksinään keskellä yötä, äiti tuli vähän huolestuneena tarkistamaan tilannetta. Niinkuin kirjoitit, tämä kirja saa sekä itkemään että nauramaan.

    VastaaPoista
  2. Totta vie ja olin yllättynyt että Kinsella oli luonut niin uuden kokonaisen idean eikä vain monistanut Himoshoppaajaa. Kummitus tosin tuntui lähes elävämmältä henkilöhahmolta kuin itse päähenkilö: hän oli jotenkin perustyttö jota ei sen kummemmin kuvailtu persoonana.

    VastaaPoista